Rohullah Rajabi är Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024

För andra gången har Sveriges unga ventilationsmontörer fått chansen att göra upp i en SM-final. Rohullah Rajabi från Karlstad var både snabbast och hade hög ritningsförståelse i den nervkittlande tävlingen, vilket ledde till en guldmedalj. Finalen avslutades igår, 25 april, under Yrkes-SM i Karlstad.

Juryn imponerades av Rohullahs målmedvetenhet och förmåga att arbeta under press. Själv var han mycket glad över vinsten och nöjd med sin planering.

– Det känns bra, det är kul att vara bäst i Sverige. Min strategi var att försöka vara så noggrann som möjligt och jag tänkte att varje millimeter räknas. Till exempel monterade jag så rakt som möjligt, allt skulle vara rätt. Första dagen var jag väldigt nervös och trodde inte att det skulle gå bra, men sen släppte det. Tävlingen kändes bra, men det var lite pressande att det var så många som tittade på. Nu kommer jag att jobba i några år, sen vill jag testa att vara projektledare, säger Rohullah Rajabi.

Medaljörerna i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” är:
Guld: Rohullah Rajabi, 20 år, Nobelgymnasiet i Karlstad
Silver: Hobbe Ericson, 18 år, Jämtlands Gymnasium i Östersund
Brons: Albin Eriksson, 19 år, Uddevalla gymnasieskola i Uddevalla

Intervjuer med varje finalist finns att läsa på yrkeventmontor.se

Tävlingsuppgiften krävde stort ansvar

SM-finalen hölls den 23–25 april under Yrkes-SM på Tingvalla sportcenter i Karlstad, med rekordmånga 28 000 besökare, vilket sannolikt satte extra press på de tävlande. Tävlingsuppgiften gick ut på att montera kanaler med tillhörande detaljer enligt ritning och monteringsmanualer. Montaget genomfördes i två delar – första delen bedömdes efter färdigställt montage, sedan fick finalisterna en kompletterande ritning med förändringar på det ursprungliga montaget.
Deltagarna ansvarade själva för att identifiera och beställa det material som krävdes för montaget. Därtill var det upp till de tävlande att bestämma i vilken ordning de olika arbetsmomenten skulle genomföras.

– Alla tre finalister gjorde mycket fina och bra montage. De är verkligen skickliga för sin ålder. Ventilationsmontör är ett yrke där man får lösa problem och vara kreativ – och i SM lyfts detta fram inför blivande gymnasielever, säger Henrik Bodén Whendin, ventilationsmontör och en av tre domare i SM för unga ventilationsmontörer 2024.

Tävlingsmomenten – steg för steg

1. Läsa en ventilationsritning och utifrån den planera arbetet och vilket material som behövs.
2. Beställa och ta emot allt material, såsom kanaler, böjar, don, fästen med mera.
3. Montera ventilationssystemet enligt ritningen.
4. Bedömning/utvärdering: kvaliteten på arbetet kontrolleras av en utsedd jury. De bedömer kundbemötande, måttnoggrannhet, teknik, funktion, estetik och tidsåtgång.

Finalen i SM för unga ventilationsmontörer 2024 genomfördes under Yrkes-SM på Tingvalla sportcenter i Karlstad den 23–25 april. Totalt tävlade 32 yrken sinsemellan och i år slogs nytt besöksrekord då drygt 28 000 personer besökte mässan.

SM lyfter unga talanger inom ventilation
SM för unga ventilationsmontörer är en tävling som hålls vartannat år och arrangeras samt genomförs av Plåt & Ventbyrån, ventilationsbranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor. Det sker på uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen och fackförbundet Byggnads. Huvudsponsor är Lindab. För mer information: yrkeventmontor.se

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!