Bred verksamhet i norr

En helt vanlig dag i Fredrik Svanbergs liv är omväxlande. Hans företag, Sparenergi i Kramfors AB, har många strängar på sin lyra. Förutom huvudsysslorna byggnadsplåt och ventilation så finns även kaminer och garageportar på programmet. Och så diverse snickerijobb, gjutning samt fixning av en och annan trasig pannanläggning.

Den här morgonen i Kramfors har väderleken under natten slagit om från en lång period av sträng kyla till plötsligt töväder. Fredrik Svanberg sitter i telefon, ett av många akuta samtal under morgonen. Ett mindre gäng av personsalen är också inne på kontoret. Ett lätt kaos präglar situationen, men för Fredrik är det vardagsmat.

 – Det var om ett fruset batteri på ett kommunalt boende. Det finns behov av en traktor där, men då har vi förstås den traktorn ute på ett annat jobb redan. Och så var det även lite andra grejer i form av några småjobb. När det blir tö efter en lång köldperiod går grejerna sönder. Vi håller på med en pelletspanna som har strejkat i kylan. Dessutom börjar det bli istappar hängande från taken på många ställen.

Brett verksamhetsområde

Fredrik Svanberg äger och driver Sparenergi med 10–12 anställda samt tre personer inhyrda emellanåt. Att beteckna verksamhetsområdet som brett är ingen överdrift. Cirka 70 procent utgörs av byggnadsplåt och ventilation, resterande av kaminer, portar och diverse annat. Bland personalen finns bland annat en murare och en snickare. Maskinparken är också omfattande. Där finns en teleskoplastare med 28 meters räckvidd, en hjullastare, bandgrävmaskin och en traktorgrävare.

Många uppdrag kommer från de större industriföretagen i Kramfors, SCA:s sågverk i Bollstabruk, Mondis pappersbruk samt Nordhydraulic, tillverkare av hydraulsystem.

– Just nu bygger Nordhydraulic ut med en lagerlokal på 1 100 kvadratmeter. Där har vi flera killar sysselsatta med att gjuta bottenplattan. SCA har investerat kraftigt i Bollstabruk de senaste åren. Jag har varit med på Bollstasågen i 20 år. Vi har alltid två personer där. Vi bytte till exempel tak på virkestorken helt nyligen. Det handlar mestadels om löpande underhåll, men emellanåt så kommer vi med på någon investering också. På de här stora industrierna har vi jobb precis hela tiden.

Dessa stora, kontinuerliga engagemang innebär att Sparenergi måste tacka nej till många jobb, och då är det framförallt privatpersoner som drabbas.

Vad gör man som privatperson då?

– Vi brukar skicka dem vidare till någon byggfirma som är duktig, och sedan kanske vi bistår byggfirman om uppdraget kräver någon plåtdetalj. Men i princip kan vi inte ta på oss mer än vad vi har i dag. Tidigare fanns det ytterligare ett plåtslageriföretag i Kramfors, så då kunde vi dela på jobben och hjälpa varandra. Men nu är vi helt själva och det är lite besvärligt.

Här pågår armering inför gjutningen av bottenplattan hos Nordhydraulic. I bakgrunden syns Fredrik Svanberg och Leif Ulander.

En alldeles vanlig arbetsdag

Vi åker en rundtur i Kramfors till några av de pågående jobben. Killarna vid gjutningen hos Nordhyraulic har god hjälp av den ovan nämnda teleskoplastaren när tunga lyft ska utföras. För tillfället står den dock still eftersom man håller på med armering av bottenplattan.

Vid ishallen har det lagt sig en halv meter snö på taket som nu måste röjas bort innan tövädret gör belastningen alltför tung. För ändamålet har Sparenergi hyrt in en kranbil med sop som fjärrstyrs från en närliggande snöhög av Mikael Johansson. Med kranbilens hjälp blir röjningen betydligt mer kostnadseffektiv jämfört med manuell skottning.

Efter en lång period av sträng kyla blev det över en natt töväder i Kramfors och därmed också akut behov av att snöröja taket på ishallen, där det låg en halv meter snö. Sparenergi hyrde in en kranbil med sop för ändamålet.

Medan vi står där på snöhögen ringer Fredrik Svanbergs telefon. Det är från Krambo, kommunens bostadsbolag. Det låter viktigt, vilket det också visar sig vara.

– Långa istappar hänger från taken på Kramforsskolan och eleverna kanske måste skickas hem på grund av skaderisken. Vi måste få dit någon gubbe.

Så fortsätter den här alldeles vanliga dagen i Fredrik Svanbergs liv ungefär som den började, med ytterligare telefonsamtal med rop på hjälp, och Fredrik försöker hela tiden omgruppera sina trupper efter bästa förmåga. Men han tar sig ändå tid att visa sitt nästan färdigbyggda garage på 450 kvadratmeter, innehållande allsköns maskiner och fordon. Fredrik Svanberg har många bollar i luften samtidigt, och han verkar trivas bra med det.

Fredrik Svanbergs yrkeshistoria bekräftar bilden av en sann entreprenör.

Sann entreprenör

Fredriks yrkeshistoria bekräftar bilden av en sann entreprenör. Efter att ha gått skogsbruksskolan på gymnasiet började han jobba på Öhmans plåtslageri i Kramfors. När han fick erbjudande av en gammal sotare att köpa dennes firma, Sparenergi, som sysslade med kaminer och skorstenar, så sade han upp sig.

Några år senare gick Öhmans plåt i konkurs och Fredrik Svanberg köpte samtliga plåtslagerimaskiner och verktyg på konkursauktionen. Därmed hade Sparenergi i Kramfors fått även ett plåtslageriben att stå på.

Och hur det går att rekrytera?

– Jag anställer direkt om jag hittar någon med kompetens, men tyvärr är det väldigt svårt att hitta sådana. Därför anställer jag oftast allkonstnärer som jag sedan försöker fostra. Sedan har vi ett samarbete med gymnasieskolan i Kramfors, bygg- och anläggningsprogrammet. Där finns en lärlingsutbildning, så om någon vill bli ventilationsmontör kan vi erbjuda en lärlingsplats. Då får den eleven vara här tre dagar i veckan och två dagar på skolan under tre år. För tillfället har vi en lärling från industriprogrammet och nyligen hade vi en snickarelev, som dock fick byta lärlingsplats eftersom jag inte hade något snickarjobb just då.

På bilden syns Per-Håkan Strömberg, Fredrik Svanberg, Leif Ulander och Koray Kilinc. Den förstnämnde och sistnämnde tillhör byggföretaget LE Bygg i Kramfors. Sparenergi hyr in personal från andra företag när så krävs. I det här fallet handlar det om armering och gjutning av en bottenplatta hos industriföretaget Nordhydraulic.

 

Blir lärlingarna normalt anställda efter lärlingstidens slut?

– Finns behovet så får lärlingarna oftast jobb. De flesta lärlingarna som vi haft har byggutbildning som inriktning. Tyvärr finns det inte så många ungdomar som är intresserade av plåt och ventilation. Jag tror att plåtslagaryrket för ungdomarna har kommit lite i skymundan. Kanske anses det inte fint nog, det är ju ofta kallt, blött, dyngigt och besvärligt. Men det kan också vara soligt och fint och alldeles fantastiskt ibland. Det måste vi lyfta fram.

Fakta Sparenergi i Kramfors AB
| Ägare:
Fredrik Svanberg. | Omsättning: Cirka 25 miljoner kronor per år. | Antal anställda: 10–12 personer, samt ofta några inhyrda. | Inriktning: 70 procent byggplåt och ventilation. Dessutom kaminer, skorstenar, pannanläggningar, snickerier, gjutningar med mera.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!