Familjeföretag med många strängar på sin lyra

2023 fyllde Masterventilation 35 år och mycket har hänt sedan Görgen Olsson startade firman 1988. I dag består företaget av tre systerbolag och har såväl ventilation, plåtslageri som entreprenadmaskiner i sitt utbud. Och den första anställde – han är fortfarande kvar!

På den skånska slätten i Ängamöllans industriområde strax utanför Kristianstad ligger medlemsföretaget Masterventilation som grundades av Görgen Olsson. Från början var det faktiskt plåtslagaryrket som gällde för Görgen, men efter en hälskada i lumpen fick han ändra planerna och skolade om sig till ventilationsmontör. Ett par år senare startade han det egna ventilationsföretaget.

– Det var 1988 och året därpå anställde jag min första medarbetare, Hans Engdahl. Han är kvar än i dag och jobbar som servicechef hos oss på Masterventilation, berättar Görgen Olsson.

Familjeföretag

Några år senare kom Görgens tvillingbror Pähr in som delägare och så småningom har ännu fler familjemedlemmar tagit klivet in i firman. I dag är sonen Emil Olsson Dignes konstruktör och jobbar med projektledning och kalkylering medan dottern Hanna Olsson Dignes är administrations- och ekonomiansvarig. I dotterbolaget Masterentreprenad jobbar dessutom Pehrs son Niclas, så det är rena rama släktträffen i lokalerna på Ängamöllans industriområde om dagarna.

– Men vi har blivit ganska duktiga på att inte snacka jobb när vi ses utanför arbetstid. En period blev det lite mycket sådant på söndagsmiddagarna, men då satte jag ner foten och sa att jag måste få vara pappa när vi ses utanför jobbet, säger Görgen med ett brett leende.

I den egna plåtverkstaden tillverkas alla rektangulära ventilationskanaler som används i företagets verksamhet.

Tre områden

Masterventilation har tre ben att stå på. De erbjuder såväl ventilation som plåtslageri och entreprenad i sina tre olika systerbolag. Ventilationsdelen, Mastervent, är störst med cirka 20 anställda, plåtslageridelen, Masterplåt, har åtta anställda och i Masterentreprenad är det tre anställda.

– Vårt huvudområde är luftbehandlingsinstallationer för både general- och totalentreprenader. Vi projekterar, installerar och injusterar och tar även hand om underhåll och service på anläggningen, berättar 31-årige Emil Olsson Dignes som har arbetat i sin pappas företag sedan 17-årsåldern.

Under 2023 gick Emil Olsson Dignes förbundets utbildning Framtidsgruppen för att förbereda sig för rollen som vd så småningom.

Lärorikt år

När Görgen så småningom går i pension och den yngre generationen tar över företaget är planen att Emil ska bli vd. Det dröjer visserligen ett tag till, men redan nu har de börjat förbereda sig för transitionen. Ett led i det arbetet är att Emil nyligen genomgick förbundets utbildning Framtidsgruppen, som riktar sig till unga företagsledare och delägare inom plåtslageri- och ventilationsbranschen.

– Det var ett väldigt lärorikt år där man blev både utmanad och fick lära sig en hel massa nytt. Det är en utbildning som jag varmt rekommenderar till alla som vill utveckla sig själva som person och få en utmaning av ett annat slag än det du möter i det dagliga arbetslivet, säger Emil.

Han tycker att de kunskaper som han fick under sin tid i Framtidsgruppen har gjort honom mer bekväm att tala inför folk, presentera inför kunder och att anpassa sina presentationer till olika mottagare. Att han dessutom har fått ett bredare nätverk och har vuxit som person är två andra saker som han tar med sig.

– Det var Görgen som anmälde mig till Framtidsgruppen och jag hade ingen aning om vad det var, men nu så här i efterhand är jag väldigt glad och nöjd över att jag har gått utbildningen, säger Emil.

– Jag läste en artikel om Framtidsgruppen i Plåt & Ventmagasinet och tänkte att det var något för Emil så jag anmälde honom och det blev ju väldigt bra, tillägger Görgen.

Uppdrag i Skåne

Masterventilations kunduppdrag är mestadels i Skåne med omnejd, en del jobb i närliggande Blekinge har det också blivit genom åren. Just nu jobbar de bland annat med det så kallade Blåljushuset i Osby, där brandkår, ambulans och polis ska samsas i ett hus som står klart till sommaren. Ett annat pågående projekt är ombyggnationen av Milnerskolan i Kristianstad som stod klar till höstterminen 2023. Utöver det har de ramavtal med bland annat Fortifikationsverket.

En sak som skiljer ut Masterventilation från flera andra ventilationsfirmor är att de själva tillverkar alla rektangulära ventilationskanaler i deras egen plåtslageriverkstad.

– Det är en enorm fördel att kunna tillverka sina egna kanaler hemma i verkstan och slippa väntetider vid beställning av en extern leverantör, säger Emil Olsson Dignes.

Alla montörer på Masterventilation jobbar i verkstan med att tillverka kanaler.

– Det är ett aktivt val som vi har gjort, att inte bara ha en enda kille som enbart jobbar i verkstan, utan att alla gör det. Dels är det bra att killarna får variation i arbetet. Men det är också en stor fördel eftersom vi inte riskerar att produktionen står still om någon blir sjuk, säger Görgen Olsson.

Brist på kompetens i branschen

Att det råder skriande brist på kompetens i branschen är välkänt. Även Masterventilation märker av kompetensbristen och letar ständigt efter ny, duktig personal.

– Det är tyvärr svårt att hitta duktigt ungt folk, inte minst eftersom de flesta utbildningar på gymnasiet är mer fokuserade på byggnadsplåtslageri än ventilation. Men nu har vi faktiskt ett samarbete med Wendesgymnasiet här i Kristianstad, som ska öppna en separat linje bara för ventilationsmontörer. Så det är ändå hoppfullt, säger Emil Olsson Dignes.

Det handlar också om att få ut mer information om yrket till ungdomar som ska välja yrkesbana, menar han.

– Det är få ungdomar som känner till vårt yrke och som vet vad det innebär. Att det är så pass tekniskt avancerat till exempel och att det finns stora möjligheter att utvecklas i sin yrkesroll. Det måste vi alla i branschen bli bättre på att förmedla till ungdomar.

Färre uppdrag

Precis som de flesta i branschen har även Masterventilation märkt av en viss svacka i jobbuppdragen den senaste tiden. Framför allt är konkurrensen om jobben större och fler slåss om samma uppdrag. Men Görgen och Emil ser ändå ljust på framtiden.

– Vi försöker göra bra jobb och göra våra kunder nöjda. Vi har flera projekt som håller på en bra bit in på 2024 och trots att många snackar om lågkonjunkturen så tycker jag ändå att det finns ett visst ljus och vågar se försiktigt positivt på framtiden, säger Emil och tillägger:

– Dessutom har vi flera ben att stå på, vilket förstås är bra när det svajar lite. I sämre tider uppskattar man verkligen sina avtalskunder och är glad över sina serviceavtal.

 

Fakta Masterventilation | Grundades: 1988. | Ort: Kristianstad. | Antal anställda: 20 personer. | Ägare: Görgen och Pähr Olsson. | Typ av uppdrag: Luftbehandlingsinstallationer för såväl general- som totalentreprenader, projektering, installation och injustering samt OVK-besiktning, underhåll och service. | Årsomsättning: 58 000 000 kronor. | Webbplats: mastervent.se.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!