Plåtslagare för Ukraina – var med och bidra

I mitten av maj rullar en Volkswagen Amarok från medlemsföretaget Knut Olsson Plåt AB i Upplands Väsby till Ukraina. Bilen ska skänkas till den ukrainska militären. Initiativtagaren Mikael Olsson hoppas kunna fylla flaket fullt med spadar, spett och annat material som behövs vid fronten. 

Hej Mikael! Hur kom du på idén med Plåtslagare för Ukraina?
– Det började när jag hörde talas om ett liknande initiativ från svenska smeder: ”Smeder utan gränser”. De har skänkt pengar, bilar och förnödenheter till Ukraina ända sedan april 2022 och jag tyckte att vi plåtslagare borde kunna göra något liknande. Så jag bestämde mig för att skänka min firmabil, en fyrhjulsdriven Volkswagen Amarok, och lasta den full med material. Det är allt från spadar, spett och svetsaggregat till elkraftverk och annat som behövs vid fronten. Militären behöver den här typen av material när de förflyttar sig mellan fronterna.

 Ska du själv köra ner bilen till Ukraina?
– Ja, det är tanken och jag tar med mig en kompis i bilen. Vi kommer att köra ner till Skåne, ta färjan över till Gdansk och sedan fortsätta ner till ukrainska gränsen. Där möts vi av ukrainska militärer som kört upp från fronten för att ta emot vår bil. Kontakten med dem har vi fått via just ”Smeder utan gränser” där jag känner bland andra initiativtagaren Jari Enlund, som har ett stort nätverk där nere och kan fråga militären direkt vad de behöver och vad som kommer till mest nytta. Avresan är planerad till den 17 maj och vi åker i sällskap med ”Smeder utan gränser”.

Hur går det till rent praktiskt att lämna över en svensk bli till militären i Ukraina?
– Bilen lastas med förnödenheter och sen kör vi in i Ukraina där vi överlämnar bilen. Där tas registreringsskyltarna av bilen och vi tar med dem hem. Bilen blir omregistrerad i Ukraina och körs till fronten med förnödenheterna. På vägen kan den också plocka upp människor på flykt eller skadade som förs till sjukhus.

Vad driver dig att göra detta?
– Jag vill hjälpa till helt enkelt och tänker att min gamla firmabil gör betydligt mer nytta i Ukraina än om jag bara skulle sälja den nu när jag går i pension. Det skänker mig glädje att kunna hjälpa till. För det är viktigt att vi inte glömmer bort det som händer i Ukraina trots att det nu har gått över två av kriget. Tyvärr börjar intresset minska bland allmänheten, men vi måste fortsätta att ställa upp för Ukraina.

Nu vill du uppmana fler plåtslagare att bidra?
– Ja, om det är någon som läser detta och vill vara med och bidra så kan de gärna höra av sig till mig. Vi har en lista med material som de gärna tar emot där nere. Och är det någon annan som också kan tänka sig att skänka en bil så är det förstås väldigt välkommet! Alla bilar är välkomna men fyrhjulsdrift är att föredra på grund av dåliga vägar. Den som vill vara med och bidra med något, stort som smått, kan mejla mig på mikael.olsson@knutolssonplat.se

 

Detta kan du skänka via Plåtslagare utan gränser:
Motorsågar, motorsågskedjor, vinkelslipar, borrmaskiner, generatorer, plasmaskärare, yxor, spett, spadar, rep, spännband, elektroder och liknande material.

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!