Skåne satsar på vuxenutbildning för ventilationsmontörer

För drygt ett år sedan startade en ny utbildning till ventilationsmontör i Landskrona. Intresset var bra med ett 20-tal sökande och i våras utexaminerades nio nybakade montörer. Till årets kursstart har söktrycket däremot varit sämre. Nu gör Vuxenutbildning Landskrona en satsning för att få fler att söka.

Hej Ronny Persson, ventilationslärare, och Peter Aavall Åkerblom, biträdande rektor för vuxenutbildningen i Landskrona. Berätta om utbildningen!

– Det är en heltidsutbildning på ett år där man blir färdig ventilationsmontör och efter 52 veckor kan jobba med installation och montering av anläggningar inom ventilation. Eleverna får även utbildning i underhåll och funktionskontroller av ventilationsaggregat i olika typer av fastigheter och anläggningar. Dessutom erbjuder vi vissa tilläggsutbildningar, utöver det som ingår i grundutbildningen till ventilationsmontör, till exempel lift- och fallskyddsutbildning.

Vilka vänder ni er till?

– Kursen riktar sig till vuxna elever som har gått ut gymnasiet, men inte har något arbete i dag och står långt från arbetsmarknaden. Vi riktar oss också till personer som är sugna på att karriärväxla och byta yrke. Detta är en CSN-berättigad kurs med åtta veckors praktik på hösten och åtta veckors praktik på våren. Eleverna gör även mycket praktiskt arbete i vår fina, nya verkstad. Man kan säga att de får grunden inne på skolan och sedan förädlar de sina kunskaper ute på praktikplatserna.

Är det lätt att hitta praktikplatser?

– Ja, det har faktiskt inte varit några problem. Alla våra elever har fått praktikplats. Det har skett via Ronnys kontaktnät, men också tack vare att eleverna själva har tagit kontakt med företag. Dessutom har de flesta fått jobb på sin praktikplats efter avslutad kurs, vilket är väldigt roligt. Om man är duktig, har rätt driv och ambitioner och sköter sig på sin APL, så har man nästan garanterat ett jobb som står och väntar i andra änden av kursen.

Ni samarbetade med Plåt & Ventbyrån när ni drog i gång den här utbildningen. Berätta!

– Ja, det har varit ett väldigt gott samarbete. Vi har bland annat använt deras färdiga kursmaterial vilket har varit väldigt bra, eftersom vi då slipper uppfinna hjulet på nytt. Vi har även fått hjälp med kursplaner och kunnat bolla frågor med dem. Helena Örnliden, som är utbildningsrådgivare på Plåt & Ventbyrån och Tommy Mejsäter som är ventilationslärare på PVF Teknikcentrum i Katrineholm, har varit väldigt bra som bollplank!

Till första kursstarten kom det 20 ansökningar. 15 av dem kom in och 9 fick en examen. Men till den andra kursstarten såg det sämre ut. Varför och vad kan ni göra åt det?

– Delvis beror det nog på att marknadsföringen var betydligt mindre påkostad till den andra kursstarten jämfört med den första, då bland andra Landskrona stad och utbildningsförvaltningen gjorde mycket reklam för kursen. Till den andra kursstarten var det inte alls samma pådrag, vilket vi har dragit lärdom av. Så nu ska vi köra en annonskampanj på bussar och i sociala media med en film som vi har skapat. Dessutom ska vi be våra tidigare elever att vara lite av ambassadörer för kursen i sina egna nätverk. Så vi hoppas på fler sökande till nästa kursstart som är i början av september.

Ni kommer även att göra viss uppsökande verksamhet – berätta!

– Våra studievägledare kommer att gå ut på gymnasieskolor i Landskrona och informera elever om att denna utbildning finns efter att de har tagit studenten. Dessutom kommer vi att åka ut till utanförskapsområdena, där många inte känner till vilka möjligheter de har. Vi tar oss ut till deras arena och berättar om våra utbildningar för att locka dem att söka. Vi använder också alla olika typer av nätverk, som exempelvis SYV-nätverk, för att sprida informationen. Från och med augusti har vi dessutom en heltidsanställd kommunikatör på plats som stöd i all marknadsföring.

Du är lärare på kursen, Ronny. Vad har du gjort tidigare?

– Jag har en bakgrund inom VVS. Men sedan 2011 har jag arbetat med ventilationsutbildningar som denna, bland annat på Rönnowska skolan som är ett gymnasium i Helsingborg. Här på Vuxenutbildningen i Landskrona har jag varit sedan starten 2022 och byggt upp vår utbildning från grunden.

Hur ser framtidsutsikterna ut för era elever?

– Jättebra, det är därför som vi vill att fler ska få chansen att söka till utbildningen. Alla har fått jobb och möjligheterna till utveckling inom yrket är stora. Man kan till exempel vidareutbildas till injusterare om man har det intresset, vilket i så fall sker via arbetsgivaren.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!