Hallå där…

…Rickard Lindskog, företagsrådgivare på Plåt & Ventföretagen som nyligen har tagit över ansvaret för förbundets auktorisationssystem.

Varför har Plåt & Ventföretagen tagit fram auktorisationen för byggnadsplåt?
– Den har tagits fram för att ett företag på ett tydligt sätt ska kunna visa upp den kvalitet de levererar i sitt arbete. Detta går att uppnå eftersom en auktorisation innebär att en utomstående part sätter en kvalitetsstämpel det sätt företaget drivs.

Varför ska ett företag vara auktoriserat?
– De ska auktorisera sig för att jag är ganska säker på att det kommer innebära bättre lönsamhet för våra medlemmar. De kommer få bättre struktur och koll på alla sina projekt. Jag har även fått förfrågan från stora byggbolag och kommunala upphandlingsenheter om de kan skriva in auktorisationen som ett villkor i sina upphandlingsunderlag. Så jag är säker på att för eller senare så måste alla genomgå detta för att få vara med om de stora projekten. Mitt tips är därför att du anmäler dig omgående, medan det finns platser kvar så att du inte går miste om någon entreprenad.

Hur ser upplägget ut?
– Dag ett i utbildningen går vi igenom och redovisar hur man skapar en bra pärm för KMA (kvalitet, miljö och arbetsmiljö). I denna har man koll på alla projekt från början med förfrågningar till avslut med betalningsplan. Man kommer också få en del tips om hur man ska hantera sin viktigaste investering, nämligen personalen. Här får du både matriser och handfasta tips som du kan använda. Dag två får du en uppfräschning i AB 04, ABT 06 och i AMA. Vi får också se hur beredningsverktyget hos Svensk byggtjänst fungerar.

Så det tar bara totalt två dagar att bli auktoriserad?
– Nej, absolut inte. Vi har lagt kvalitetsribban betydligt högre än så. Det är snarare så att de två inledande dagarna kan betraktas som startskottet för auktorisationsutbildningen.

Vad gör man om man vill veta ännu mer?
– Då går du in på Plåt & Ventföretagens hemsida, pvforetagen.se. Här finns det mer information och här hittar du också datum och orter för hösten och vinterns utbildningstillfällen. Vill man ta en genväg så går det bra att kontakta mig på telefon 040-352528.

Mer information samt datum för samtliga auktorisationstillfällen hittar du på Plåt & Ventföretagens hemsida!

Text: Tomas Skagerlind
Foto: Björn Petrén

1 kommentar