Daniel Eriksson är Chief Expert för Euroskills ännu en tävling

Daniel Eriksson är sedan tidigare ansvarig för den nationella uttagningen och får nu fortsatt förtroende att även ansvara för Europatävlingen. Plåt & Vent Magasinet hörde av sig för att säga grattis och passade samtidigt på att ställa några frågor om kommande mästerskap.

Grattis till att du får fortsätta som Chief Expert, CE, i ännu en tävling, Daniel Eriksson. Hur känns det?

– Det känns väldigt hedrande och kul såklart att ha fått ett så stort förtroende.

Vad betyder uppdraget för dig?

– På ett personligt plan blir det ett kvitto på att jag gör något bra. Det känns fint att de har fortsatt förtroende för mig och anser att jag ännu ett Euroskills kan axla huvudansvaret för både tävlingen och alla experter från våra europeiska länder som deltar.

Vad innebär det för branschen att vi har dig som CE för Euroskills?

– Självklart är det positivt att Sverige får synas även i sammanhang som jury och i roller med större ansvar. Men detta är lika mycket ett kvitto på det som Sverige står för i branschen: att det går att lita på oss, vi är transparenta i vår kommunikation och vi är ärliga.

”Det får aldrig bli så att experternas personliga tycke och smak ska avgöra tävlingen, utan vi måste hitta en gemensam värderingsgrund att utgå ifrån.”

Vad innebär utmärkelsen för dig rent praktiskt?

– Mer jobb! Skämt åsido så innebär rollen dels mycket förberedande arbete, bland annat med att ta fram testprojekt för kommande tävling. Den innebär också många möten med tävlingsorganisationen och representanter från värdlandet Danmark. Det ligger på mig att informera tävlingsarrangören om vad som behövs för att de olika tävlingsmomenten ska kunna genomföras på bästa sätt.

– Att jag har det yttersta ansvaret för tävlingen innebär också att jag ska se till att experterna förstår alla regler och uppgifter samt att de får tillgång till och genomför träningsprogrammet som anordnas för dem. Där ska vi gå igenom olika skeenden som kan komma att inträffa på tävlingen i syfte att skapa en samsyn på bedömningen. Varje lands expert är ju också domare i tävlingen, så den biten är viktig.

Olle Spetz under yrkes-EM 2023.

Vilka utmaningar innebär din nya roll?

– En stor utmaning blir just att skapa en samsyn bland experterna kring bedömningen av de tävlandes insatser. Det handlar inte om att de ska tänka som jag, utan att vi ska mötas på en gemensam nivå kring vilka faktorer som är viktiga och hur vi värderar de olika momenten. Det får aldrig bli så att experternas personliga tycke och smak ska avgöra tävlingen, utan vi måste hitta en gemensam värderingsgrund att utgå ifrån.

Är det inte svårt att hitta balansen mellan expert och coach?

– Nej, egentligen inte. Så länge du är transparent, tydlig och professionell. Som expert måste du vara helt neutral i din bedömning även om du har coachat tävlingsdeltagaren från ditt eget land. Det handlar om att vara tydlig i båda rollerna.

”Det krävs hängivenhet, stolthet och perfektionism i sitt arbete för att nå hela vägen.”

Vad kan du berätta om Euroskills 2025? Någon inside information?

– Haha, nej inte riktigt ännu. Det är lite för tidigt att säga något om hur momenten kommer att se ut. Men troligtvis kommer det att bli något på temat Herning i Danmark, den stad där tävlingen äger rum. Så gjorde jag senast i Gdansk i Polen, där de tävlande fick montera på Gdansk stadsvapen av mässingsplåt. Det blir en fin hyllning till värdlandet att deltagarna får skapa något som knyter an till platsen.

Daniel Eriksson tillsammans med årets deltagare Olle Spetz.

Vad skulle du säga krävs av de tävlande?

– Dedikerat hårt arbete. Det är höga krav på den som vinner svenska tävlingen och får representera sitt lands yrkeskår och bransch. Det krävs hängivenhet, stolthet och perfektionism i sitt arbete för att nå hela vägen.

Vad är viktigast att träna på för deltagarna inför tävlingen?

– Utöver otaliga timmar av praktisk träning så krävs det även mental träning. Jag skulle säga att det är grundläggande för att klara av den press som tävlingen innebär. Jag har sett många duktiga plåtslagare som inte klarar av det mentalt och därför inte kan leverera på topp under tävlingen.

”Jag har sett många duktiga plåtslagare som inte klarar av det mentalt och därför inte kan leverera på topp.”

Vad vill du skicka med den som tycker att det låter kul att tävla i plåtslageri?

– Våga ta steget att delta i tävlingen. Om du är beredd att lägga den tid och det engagemang som krävs, så lovar jag dig att du kommer utvecklas både i ditt hantverk och på ett personligt plan. Den arbetsgivare som har en ung, talangfull plåtslagare hos sig ska också ta chansen att uppmuntra till deltagande. Tävlingen är ett riktigt bra fönster ut till övriga Europa och ett ypperligt tillfälle att med stolthet få visa upp vad vi kan.

Vad ser du mest fram emot med Euroskills 2025?

– Att få se de tävlande tävla. Jag ser också fram emot att återigen möta den gemenskap som finns inom tävlingen, där alla deltagare knyter an till varandra som en stor familj som sträcker sig över landsgränserna. De träffas ju och lär känna varandra under de träningsveckor som vi anordnar inför den stora tävlingen och det brukar vara en väldigt fin, familjär stämning.

Fakta Euroskills
Euroskills går av stapeln i Herning i Danmark, den 9–13 september 2025. Det är nionde gången som tävlingen hålls. Yrkes-EM arrangeras vartannat år och ungdomar upp till 25 år får vara med och tävla under tre dagar.

Kontakt: Daniel Eriksson når du på 073-362 69 81 eller daniel.eriksson@er-jill.se.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!