Han är ”Årets plåtslagare 2022”

Torbjörn Cajonberg, anställd på Winther Bygg i Sundsvall, har belönats med den prestigefyllda utmärkelsen Årets plåtslagare. Prisutdelningen ägde rum på Plåt & Ventföretagens kongress i Malmö och det var en lycklig och stolt mottagare.

Torbjörn Cajonberg ”Årets plåtslagare 2022”.

– Jag blev jätteglad när jag fick höra att jag är årets plåtslagare. Det är verkligen kul och ärofyllt att få just detta pris, sa pristagaren när han tog emot utmärkelsen som innefattar ett diplom, en guldmedalj samt ett stipendium på 20 000 kronor.

Torbjörn Cajonberg inledde plåtslagarkarriären på Sundsvallsföretagen Nilssons Plåtslageri, samt på legendariska Larssa Olssons plåtslageri. Efter att han hade fått sitt yrkesbevis arbetade han även på T Grundströms Plåtslageri i Stockholm.

57-årige Torbjörn Cajonberg har jobbat som plåtslagare i 41 år och sedan 1993 är han anställd på Winther Bygg AB i Sundsvall. Först som ledande montör och sedan som arbetsledare, men han har hela tiden även varit aktiv som plåtslagare.

– Jag trivs väldigt bra på Winther Bygg. Mycket för att vi får jobba med kulturbyggnader och andra mer prestigefyllda och speciella objekt, vilket är mer utmanade och därmed mer lärorikt. Det är bra sammansättning på gruppen och låg medelålder.

Torbjörn Cajonberg har jobbat som plåtslagare i 41 år och sedan 1993 är han anställd på Winther Bygg AB i Sundsvall.


– Torbjörn har ansvarat för arbetet på flera tekniskt krävande objekt. Bland annat en klockkupa på Färila kyrka, takarbeten på Hässjö kyrka samt ett nytt fint koppartak på prästgården vid Sköns kyrka, säger Torbjörn Winther, vd på Winther Bygg.

Torbjörn Cajonberg har även hunnit utbilda unga plåtslagare, via fem kurser som Winther Bygg har arrangerat tillsammans med Komvux och Arbetsförmedlingen.

– Det var väldigt nyttigt och utvecklande att få agera lärare eftersom de betydligt yngre eleverna ofta ifrågasatte det som en gammal räv som jag lärde ut. Något som fick mig att tänka till och fundera på om det fanns andra lösningar och nya vägar att gå, säger Torbjörn Cajonberg.

Hur kommer det sig att du blev plåtslagare?
– Min plan när jag skulle börja gymnasiet var egentligen att bli sjukgymnast. Tänkte att det fanns möjlighet att träffa tjejer med en sådan utbildning, jämfört med att plugga på bygg- och anläggning, säger Torbjörn och skrattar.

– Men syrrans kille, som jobbade som plåtslagare, fick mig på andra tankar. Han hjälpte mig att få extrajobb på plåtslageriet där han var anställd. Jag gillade hantverket och märkte att jag hade talang för det, och dessutom insåg jag att det är ett yrke där man får bra betalt.

Torbjörn har ansvarat för arbetet då ett nytt koppartak lades på prästgården vid Sköns kyrka.

Det är Stiftelsen Plåtslagaryrkets Fond som varje år utser en yrkespersonlighet värd titeln Årets plåtslagare.

Utmärkelsen är till för att främja yrkeskunnandet och vinnaren ska bland annat ha gjort: ”Förtjänstfulla insatser som kännetecknas av ett stort yrkeskunnande och arbetsinsatser av hög plåtslageriteknisk kvalitet.”

Stipendiet delas ut i samverkan och med lika delar från Stiftelsen Plåtslagaryrkets Fond, Plåt & Ventföretagen och Lindabfonden.

Stiftelsens motivering
”Stiftelsen har med hänsyn till gjorda insatser, mångsidigt omvittnat yrkeskunnande och goda personliga egenskaper beslutat att utse Torbjörn Cajonberg till Årets Plåtslagare 2022. Torbjörn är extremt kunnig och erfaren och allsidig med högt kvalitetstänk. Han är engagerad i branschen och har tillfört nya plåtslagare via interna utbildningar. ”

Winther Bygg
Winther Bygg AB är ett familjeföretag som grundades av Hans-Åke Winther 1989 och företaget sysselsätter i dag ett 20-tal personer. Winther Bygg AB är etablerade på två orter, Sundsvall och Örnsköldsvik samt verksamma i hela Norrland. Winther Bygg har sin specialkompetens inom takarbeten och tekniskt avancerat byggnadsplåtslageri.

Torbjörn Cajonberg har bland annat medverkat i renoveringen av vackra Färila kyrka.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!