Kulturbyggnad som både sticker ut och smälter in

Örebro Kulturkvarter, som var ett av sex finalbidrag till Plåtpriset 2022, har en dämpad spegelblank fasad i aluminium. Inte nog med det, byggnaden vrider och vänder sig i uppbrutna geometriska volymer. Det var extra utmanande för LW Sverige AB som utförde plåtslageri och montage.

Andreas Henriksson, handläggare i projektet på Wingårdhs Arkitektkontor.

Byggnaden, som består av flera volymer, ligger mellan två andra hus och kopplas ihop via en central foajé. Inuti finns en restaurang, stadsbibliotek, Kulturskolan, en multiscen och en aula.

– Det blev ohanterligt att lösa alla funktioner i en huskropp. Därför delades den upp i klossar för olika avdelningar. I syfte att skapa siktlinjer mellan volymerna och få byggnaden lite uppluckrad är volymerna – eller klossarna – vridna, säger Andreas Henriksson, handläggare i projektet på Wingårdhs Arkitektkontor som ritade Örebro Kulturkvarter redan 2013 inför en arkitekttävling.

LW Sverige kom, via NCC, tidigt in i projektet. 980 fasadelement producerades och monterades inom loppet av sju månader.

Spegelyta krävde anpassningar

Mattias Jönsson, affärsområdeschef på LW Sverige AB.

Att få till arkitektens vision var inte gjort i en handvändning. En 0,5 millimeter tunn aluminiumplåt i rätt kulör behövde köpas in från Belgien. Den limmades därefter på kompositpanelen för att göra den styvare och planare. På så sätt uppnåddes en slät och plan spegelyta med smala fogar, helt enligt arkitektens önskemål.

– Vårt uppdrag omfattade samtliga aluminiumglaselement på fasaden plus stickfasader i markplan, med tillhörande kassettbeklädnad som vi köpte i aluminiumkompositmaterial. Allt producerades i vår fabrik i Estland, skeppades på plats och monterades, säger Mattias Jönsson, affärsområdeschef på LW Sverige AB.

Han fortsätter:

– Smala fogar ger mindre byggtolerans och geometrin var inte heller lätt, men killarna på plats utförde allting mycket skickligt. Resultatet blev väldigt bra. Det här är en byggnad som sticker ut ur mängden men ändå smälter in mot träd och byggnader, tack vare spegelfasaden.

Andreas Henriksson säger att samarbetet med LW var väldigt positivt.

– Vi jobbade tätt ihop med LW, som var fasadentreprenör, för att få det bra. Utförandet blev lyckosamt för uttrycket – ett slags diffust speglande av omgivningen och av husets olika volymer. Det visar sig att plåten ger en väldig variation under dagen, beroende på hur ljuset faller. Plåtens skiftningar återspeglar också den dynamiska verksamheten inuti huset.

Spegelaspekten viktig

Kulturkvarteret ligger intill före detta Riksbanken och konserthuset och ingår i ett större kluster. Valet av plåt är en blinkning till Riksbanken som har en hel del blank plåt på fasaden.

– Att omgivningen, med byggnader och natur, kunde spegla sig i det nya var viktigt i det arkitektoniska tänket. Men vi visste inte exakt vilken plåt som kunde uppnå en sådan reflekterande och speglande yta. Under projekteringen hittade vi aluminiumplåten från Coil, som är kontinuerligt anodiserad på rulle. Inga andra anodiseringar kunde mäta sig med den, säger Andreas Henriksson.

Han menar att utmärkande för byggnaden är den plats den tar tillsammans med konserthuset och gamla Riksbanken och hur den ger området en helhet.

– Kulturkvarteret, tillsammans med resten av klustret, tillför staden en fantastisk möjlighet att uppleva Svartån, kultur och möten mellan människor. Brukarna är nöjda, huset lever och då blir man glad som arkitekt.

Mattias Jönsson håller med och tycker att Örebro Kulturkvarter skulle ha vunnit Plåtpriset 2022.

– Materialet och geometrin är helt unika. Minsta skada syns om det inte görs helt rätt, till skillnad från en lackad yta som kommer undan med en del. Ett roligt och utmanande jobb, helt enkelt!

Även om inte just Kulturkvarteret vann, så var det Wingårdhs som tog hem Plåtpriset 2022, med bostadshusen Oxford i Hagastaden i Stockholm.

 

PLÅTPRISET 2022
Plåtpriset delas ut i syfte att uppmuntra och hylla innovativt och hållbart byggande. Priset går till en svensk arkitektbyrå som, under 2021, har färdigställt en byggnad på svensk mark, där plåtfasadens möjligheter har tagits tillvara och maximerats när det gäller form, funktion, innovation och miljö.

ÖREBRO KULTURKVARTER
Plats:
Fabriksgatan i Örebro. Arkitektbyrå: Wingårdhs, med huvudansvariga arkitekter Gert Wingårdh, Jonas Edblad, Ingrid Alerås och Andreas Henriksson. Plåtmaterial: Anodiserad aluminiumplåt, Coil C-brite ACP-panel. Plåtslageriarbete/plåtmontage: LW Sverige AB. Byggherre: Örebroporten Fastigheter. Byggföretag: NCC. Byggtid: 2017–2021. BTA: 13 600 kvm.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!