Snabbväxande installationsföretag med många strängar på sin lyra

Det började 2014 med förvärv av fem i bolag. I dag är Instalco ett av landets största installationsföretag och noterade på Stockholmsbörsen. Ändå är det personliga och småskaliga kvar – mycket tack vare deras speciella strategi vid nyförvärv.

Från Gällivare i norr till Malmö i söder och dessutom med verksamhet i både Norge och Finland. Medlemsföretaget Instalco har under sina åtta år på marknaden vuxit med raketfart. I dag har de 5000 anställda, är noterade på Stockholmsbörsen, Nasdaq Nordic, och erbjuder det mesta inom installation – från el, vs och ventilation till sprinklersystem, kyla, automation och industri, men även teknisk konsultverksamhet. Kunderna finns främst inom regioner, kommuner, industri och bland de stora byggentreprenörerna.

Johan Larsson, affärsområdeschef för Instalco norr.

Tydlig strategi

Redan från starten har planen varit att växa genom förvärv, men med en väldigt specifik strategi. De företag som Instalco köper upp får nämligen alltid behålla sina ursprungliga namn, loggor och sin företagskultur. Och det är inte vilka företag som helst som går genom nålsögat.

– Vi är mycket selektiva när vi letar företag att förvärva. Det ska finnas en bra historik, både ekonomiskt och ryktesmässigt, och ett bra ledarskap. Sedan låter vi alltid det förvärvade bolaget behålla sitt varumärke och identitet och låter dem jobba vidare som de har gjort innan förvärvet, utan att vi går in och förändrar i dem, säger Johan Larsson, affärsområdeschef för Instalco norr och fortsätter:

– Vinsten för företagen är att de blir en del av Instalco och får ett nätverk av många andra fina, bra bolag som de kan ta uppdrag och korsförsälja tillsammans med samt dela best practice med.

Bred kompetens

När Instalco letar efter nya företag tittar de speciellt på sådana som kan komplettera den kompetens de redan har på den aktuella marknaden.

– De flesta kunder i dag uppskattar att arbeta med så få aktörer som möjligt i ett projekt. Tack vare alla våra olika företag har vi bred kompetens inom många områden. Det gör oss attraktiva och är en viktig konkurrensfördel, säger Johan Larsson.

Det började alltså med fem bolag 2014 då Per Sjöstrand, som numera är styrelseordförande, grundade Instalco. Ventilationsbenet har varit med redan från första året och utgör än i dag en viktig del i erbjudandet.

– Vi har en stor bredd på vår ventilationsverksamhet och har bland annat gedigen kunskap inom handel, kontor, sjukhus och bostäder men även inom badhus. Många av våra bolag är väldigt duktiga på partnering och där lär vi mycket av varandra, säger Johan Larsson och tillägger att Instalcos ventilationsgrupp, där alla bolagets ventilationsföretag träffas årligen för att dela erfarenheter, är ett av flera viktiga forum för kompetensutveckling.

– Vi har även en Instalcoskola i flera olika nivåer för våra anställda. Den är mycket populär och ett bra sätt att utvecklas och öka sin kompetens.

Hjälper varandra

Storleken och bredden gör Instalco starka, påpekar Johan Larsson, och gör att man kan hjälpa varandra över företagsgränserna vid stora projekt. Men trots att det finns flera ventilationsföretag inom företaget blir det inte problem med konkurrens.

– Nej, det har vi inte upplevt. Snarare är det så att vi hjälper varandra och kan ta på oss större projekt eftersom vi är stora med många olika ben och kompetenser.

Samarbete kring nyrekrytering

Medlemskapet i Plåt & Ventföretagen ser han som viktigt på flera plan, inte minst när det kommer till arbetet med att rekrytera nya förmågor till ventilationsyrket.

– Det är ett dilemma att tillväxten av ny arbetskraft är så låg. Vi som bransch måste hjälpas åt för att få ordning på detta och där är Plåt & Ventföretagens arbete viktigt. För ventilationsbranschen är en framtidsbransch med många bra möjligheter till jobb, vi måste bara få ut det till ungdomarna som ska välja yrkesbana.

Börsnoterade i Stockholm

2017 börsnoterades Instalco på Nasdaq Nordic i Stockholm. Åren därefter präglades av många bolagsförvärv med stark tillväxt och konsolidering. Och den resan fortsätter.

– Vi söker ständigt efter duktiga företag inom alla våra affärsområden, som vi kan knyta till oss för att få ett ännu starkare erbjudande till våra kunder, säger Johan Larsson som har en ljus syn på framtiden för Instalco, inte minst för just ventilationsområdet.

– Marknaden ser mycket bra ut framåt. Ventilation är en stor del av en byggnad i dag så det är goda framtidsutsikter även inom detta område.

Resan fortsätter framåt

I dag är ni 5000 anställda och har kunder och verksamhet i hela Norden. Ska ni slå er tillbaka nu?

– Nej, absolut inte, vi har ju precis bara börjat. Vi är ett ungt bolag än och har mycket spännande framför oss! Planen är att fortsätta på samma sätt framåt och hitta ännu fler duktiga bolag som kompletterar vårt företag.

 

Instalco grundades 2014 och är ett av Nordens ledande installationsföretag. Instalco erbjuder projektering, installation, service och underhåll inom el, VS, ventilation, kyla i fastigheter och anläggningar i Sverige, Norge och Finland. I utbudet finns även industriinstallationer och teknikkonsultverksamhet. Det operativa arbetet bedrivs genom ett 110-tal dotterbolag med stöd av en liten central organisation. Antalet anställda är cirka 5000 och Instalco är noterat på Stockholmsbörsen.


MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!