Statsministern besökte PVF Teknikcentrum – hyllade utbildningar som leder till jobb

Fredagen den 10 september fick PVF Teknikcentrum i Katrineholm celebert besök av statsminister Stefan Löfven. Han togs emot av personal, elev och vd och fick såväl en rundvisning i skolans lokaler som information om utbildningarna samt prova på lite plåtarbete.

Anledningen till besöket var statsministerns intresse för yrkesprogrammen och PVF Teknikcentrums utbildningsverksamhet inom byggnadsplåtslageri och ventilation. Stefan Löfven berättade efteråt på Instagram att det är via skolor som PVF Teknikcentrum fler människor kan få en utbildning som leder till jobb.

– Med den omställning som nu sker kommer vi att behöva utbilda fler människor men också höja utbildningsnivån, sa statsministern under besöket.

Under rundvandringen fick han titta på övningsstationer, där elever som utbildar sig till ventilationsmontörer tränar på att montera olika delar av ventilationssystem, liksom plåtslagarelevernas plåtarbete på takmoduler.

Med hjälp av eleven Svante fick han också prova på att klippa plåt för tillverkning av en plåtros.

Nyckelfråga för regeringen

Stefan Löfven betonade flera gånger att utbildning är en nyckelfråga för regeringen, att det är viktigt att inte lura ungdomarna in i arbetslöshet utan att i stället tala om var jobben finns.

– Att jobba och att få ta emot en lön är viktigt. Samhället måste därför se till att möta upp med den arbetskraft som företagen efterfrågar, förklarade han.

Helt i linje med statsministerns besök meddelade regeringen samma dag att de nu vill se att alla yrkesprogram blir högskoleförberedande. PVF Yrke & Utbildnings vd Annika Waernström passade på att tacka för det, vid sin pratstund med Stefan Löfven.

– Jag tror att det är helt rätt väg att gå och att det skulle göra att fler elever känner sig fria att välja inriktningar som ventilation och plåtslageri, sa hon. //

PVF Yrke & Utbildnings vd Annika Waernström tillsammans med statsminister Stefan Löfven. Foto: Mia Bornberger

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!