Årets plåtslagare gillar tekniskt avancerade uppdrag

Jonas Olsson, anställd på Deje Husplåt i Karlstad, har belönats med den prestigefyllda utmärkelsen ”Årets plåtslagare”. Prisutdelningen skedde på Ombergs Golfanläggning i Ödeshög och det var en glad och stolt plåtslagare som tog emot priset.

– Det är naturligtvis jättekul och jag är oerhört glad över att få ta emot detta pris. Det är en stor ära och jag blev faktiskt lite paff när jag fick veta det, sa den glada pristagaren när han fick ta emot utmärkelsen som även innefattar ett diplom, en guldmedalj samt ett stipendium på 20 000 kronor.

Jonas Olsson genomförde utbildningen vid Nobelgymnasiet i Karlstad 1992-1995 och fick sitt yrkesbevis 1998. Han har därefter arbetat på olika plåtslagerier i Värmland och i Oslo, fram till 2017, då han fick sin nuvarande anställning hos Deje Husplåt i Karlstad.

Hur kommer det sig att du blev plåtslagare?

– Både min morfar och morbror var rörmokare så jag har säkert inspirerats av dem, men jag siktade egentligen in mig på att bli snickare när jag började på gymnasiet. Under utbildningens gång blev jag mer och mer intresserad av plåtslageri, eftersom det kändes mer inspirerande och omväxlande, säger Jonas Olsson.

Projekten har varit många under åren och själv föredrar Jonas jobben på kulturmärkta hus där det gäller att tänka till och fundera lite extra. Några av de tekniskt mest krävande uppdragen som ledde till att Jonas fick ta emot utmärkelsen, är bland annat hans arbete med Silleruds kyrka i Årjäng, Degerfors kyrka, Norra Finnskogs kyrka, Järnboås kyrktorn, Vasakronans huvudkontor samt regeringshuset i Stockholm.

– Det handlar mycket om att det är ett yrke som innehåller både varierande och omväxlande arbetsuppgifter. Jag gillar att mina utförda arbeten syns och att andra kan se dem. Därför är det extra kul att arbeta med restaureringar och då främst på kyrkor och andra kulturhistoriska byggnader, eftersom det ofta krävs tekniskt avancerade detaljarbeten på sådana objekt, säger Jonas och skrattar.

Eftertraktad duo

De senaste åren har Jonas arbetat tätt ihop med sin plåtslagarkollega, Jon Holgersson. Deras gemensamt utförda uppdrag har blivit mycket lyckade och resulterat i att plåtslagarduon har blivit extra eftertraktade av beställarna.

– Samarbetet mellan mig och Jon fungerar mycket bra eftersom vi är duktiga på olika saker och därför kompletterar varandra på ett fungerande sätt. Så Jon är minst lika delaktig i det här priset, säger Jonas Olsson.

– Jag vill också tacka Jimmy Olsson på Roslagens Plåtkonsulter för ett bra samarbete samt ledningen på Deje Husplåt som har haft förtroendet att ge mig avancerade och lärorika arbetsuppgifter.

Det är Stiftelsen Plåtslagaryrkets fond som varje år utser en yrkespersonlighet värd titeln ”Årets plåtslagare”. Utmärkelsen är till för att främja yrkeskunnandet och vinnaren ska bland annat ha gjort: ”Förtjänstfulla insatser som kännetecknas av ett stort yrkeskunnande och arbetsinsatser av hög plåtslageriteknisk kvalitet.” Stipendiet delas ut i samverkan och med lika delar från Stiftelsen Plåtslagaryrkets Fond, Plåt & Ventföretagen och Lindabfonden. //

STIFTELSENS MOTIVERING
Förutom att Jonas Olsson uppvisar gedigna kunskaper inom byggnadsplåtslageri, är han också en mycket driven plåtslagare som alltid ser till att resultatet av utförda arbeten är av högsta kvalitet. Jonas har haft förtroendeuppdrag som arbetande förman på ett stort antal entreprenader genom åren och han är också mycket omtyckt och har lätt för att samarbeta med parter involverade i olika objekt. Genom att utnämna Jonas Olsson till ”Årets plåtslagare” hoppas Stiftelsen Plåtslagaryrkets Fond, att lärlingar och arbetskamrater ytterligare kan inspireras till att utveckla sina yrkeskunskaper till nya nivåer.

FÖRETAGSFAKTA  – Deje Husplåt
Deje Husplåt utför alla slags arbeten inom bland annat byggnadsplåt, tätskikt, fasadarbeten, service och underhåll, taksäkerhet och takmålning. Företaget ingår i koncernen Plåtpartnergruppen Sverige AB tillsammans med Lillåns Bleck & Plåt i Örebro, Enebybergs Plåtslageri i Täby, Skara Plåtslageri, All Fasad i Kumla samt AluminiumLand i Lundsbrunn.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!