Driven plåtslagare och skicklig entreprenör

När Emma Silfverduk tog sitt mästarbrev inom plåtslageriyrket 2008 blev hon historisk. Bara 27 år gammal var hon den första kvinnan i Sverige som bevisade att hon både är en skicklig hantverkare och företagare, och belönades med mästarbrev. Sedan dess kan Emma titulera sig plåtslagarmästare. BevegoNytt träffade Emma i Västervik där hon driver företaget Falla Plåt AB tillsammans med sin lillebror Anders, och pratade mer om hennes resa som plåtslagare.

– Min pappa Willy drev plåtslageri redan när jag och Anders var små, så jag sprang runt ute i hans verkstad i garaget och knäckte fotplåt när jag var 12–13 år, det var inget konstigt på den tiden. skrattar Emma och fortsätter.

– Jag har aldrig tyckt om att sitta still så det passade mig bra att vara i verkstaden med pappa, jag är ganska händig och något av en pojkflicka. En sak som lockade mig med detta yrke var att man kunde få jobb dagen efter studenten, och så är det fortfarande, branschen skriker efter plåtslagare.

Första året på gymnasiet läste Emma byggprogrammet i Västervik. Där testade hon på flera olika byggyrken, men eftersom det inte fanns någon plåtslagarutbildning i Västervik flyttade hon som 17-åring till Linköping och fortsatte sina gymnasiestudier där. För Emma fanns egentligen inga andra alternativ än att utbilda sig till plåtslagare. Ett teoretiskt ämne var inte aktuellt, och fordonsprogrammet som var hennes andrahandsval skulle inte garantera något arbete.

Tillbaka i Västervik med egna erfarenheter

– Mitt stora intresse när jag var yngre var gokart som jag tävlade mycket i. Pappa byggde en crosscart till mig när jag var fem år, och nu är jag mekaniker till min son Charlie som är 7 år och kör sin andra gokartsäsong i minsta klassen Cadetti, berättar Emma. Väl tillbaka i Västervik efter studenten började Emma arbeta på pappas plåtslageri, som då drevs som en enskild firma med namn Falla Plåtslageri.

– Jag gjorde ett par praktikperioder ute på andra arbetsplatser för att få erfarenhet av andra företag. Jag skulle rekommendera alla som är uppväxta inom plåtslageri att testa någon mer arbetsplats under sin resa, att åtminstone göra sin praktik någon annanstans. Man får nya insikter av att se hur andra jobbar och att inte bara gå runt och skrota med sin familj hela tiden. berättar Emma.

En förståelse för företagande

Att börja arbeta som plåtslagare innebär en självständig vardag, och på en mindre firma som Falla Plåt fick Emma planera sina uppdrag själv. För att skapa sig en förståelse över företagsekonomi och hur det är att driva ett plåtslageri såg Emma fram emot att hjälpa pappa Willy med bokföringen, som själv var glad över att få slippa.

– Jag tyckte det var kul att lära mig sköta bokföringen och det administrativa. Man får en helt annan inblick i företaget och mer koll på läget då. Redan tidigt var jag inställd på att ta mitt mästarbrev och där krävs det att man behärskar helheten kring att driva ett plåtslageri, det är inte bara det praktiska hantverket de tittar på. Det sporrade mig att lära mig!, säger Emma, som tillägger att hon är plåtslagare på dagtid och kontorsarbetare på kvällstid.

Aktiebolag med sin bror blev nästa steg

Emmas passion och kunskaper kring att driva företag kom väl till användning när hon tillsammans med sin lillebror Anders Johansson 2017 tog steget och startade eget företag – Falla Plåt AB. Sina uppdrag åker de på tillsammans, medan Anders oftast räknar på jobb och Emma sköter fakturering, bokföring och löner. För att behålla sin frihet har de valt att inte ha några mer anställda i företaget, men självklart är pappa Willy välkommen att jobba när han känner för det.

En förebild för både kvinnor och män

Som driven entreprenör och plåtslagare, och framför allt som första kvinna med mästarbrev har Emma fått mycket uppmärksamhet. Hennes inställning har alltid varit att ställa upp på intervjuer och försöka inspirera andra till att upptäcka plåtslagaryrket och vara en förebild. Däremot har det aldrig varit viktigt för Emma om det är kvinnor eller män hon talar till.

– Jag har aldrig gått runt och tänkt att jag jobbar i en mansdominerad bransch, aldrig någonsin faktiskt. För mig är det inte viktigt om jag jobbar med kvinnor eller män, jag tycker inte att man behöver krångla till det så mycket. Jag har alltid blivit bra bemött i branschen, jag har varit på plåtslagerier för att lära mig och jag tar seden dit jag kommer,  berättar Emma och fortsätter.

– Det är tråkigt att höra att vissa upplever diskriminering på sina arbetsplatser. Jag själv känner inte igen mig i den bilden faktiskt. Kanske är det för att jag varit på mindre plåtslagerier där det alltid varit trevlig stämning. Min erfarenhet är att det har fungerat väldigt bra att vara kvinna i denna bransch, vi är plåtslagare allihopa och jag tycker inte att vi ska dela upp oss i män och kvinnor på jobbet, säger Emma.

Smidigt samarbete med Bevego

Drygt en timme från Västervik ligger Järnforsen där närmaste Bevegofilial finns. Här har Emma handlat stor del av sitt material sedan många år tillbaka. ”När pappa drev plåtslageriet var det faktiskt Bevego som sökte upp oss och tyckte att vi skulle testa att handla av dem. Sedan dess har det fungerat väldigt smidigt, man lär ju känna de personer som man har kontakt och vi är väldigt nöjda med servicen. Dessutom ligger ju Plannja vägg i vägg med Bevego i Järnforsen, det är extra bra.” säger Emma nöjt.

Utbildar nya plåtslagare

För att inspirera fler att bli plåtslagare och välja en bransch som skriker efter arbetskraft går Emma då och då in och hjälper till på gymnasiet i Västervik. En dag i veckan under åtta veckor visar Emma grunderna inom plåtslageri och ger gymnasieeleverna som läser sitt första år på byggprogrammet en bild av vad det innebär att arbeta som plåtslagare.

– Det är en upplevelse att få ordning på ett gäng 16-åringar, sammanfattar Emma uppdraget glatt.

– Vi måste fånga upp dessa ungdomar, vi måste ut på skolor och prata med folk för det fungerar inte att gnälla på att det är brist på arbetskraft och sedan inte hjälpa till för att göra något åt det. Om man är lite händig och praktisk så är detta en jättebra bransch att arbeta i. Visst kan det vara tungt att jobba i snöblandat regn ibland, men jag skulle inte byta det mot något. När mars, april och maj kommer och solen gassar är det rätt trevligt, säger Emma.

Sankta Gertruds Kyrka där Emma arbetade i 1,5 år och fick både gesällbrev och mästarbrev.

Stor bredd på uppdragen

Falla Plåt AB tar sig an många typer av uppdrag och är breda i sin kompetens. Inget uppdrag är det andra likt och som plåtslagare får man agera problemlösare och lära sig nya saker hela tiden. Något som Emma och Anders fått göra flertalet gånger är kyrktak, en skicklig plåtslagares stora dröm. Sedan Emma själv lade 1,5 år på St Gertruds Kyrka i Västervik, i samband med sitt gesäll- och mästarbrev, har förfrågningar om kyrktak fortsatta att komma in.

Framtiden hos Falla Plåt AB

– Vi kommer fortsätta köra på med Falla Plåt så länge vi tycker det är roligt, och jag kan inte se att jag skulle vilja göra något annat. Jag gillar att driva företag och nu skulle jag nog inte kunna gå tillbaka till att vara anställd. Eftersom vi inte har några anställda är vi väldigt fria, vi kan enkelt anpassa oss till vad som händer i omvärlden, säger Emma.

Hon fortsätter att inspirera unga och har i år tagit in en sommarjobbare i företaget som får chans att samla arbetslivserfarenhet. Och vem vet, kanske är det sonen Charlie som går som lärling på Falla Plåt om tio år.

Reportaget har ursprungligen publicerats i Bevegonytt. 

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!