Ett omtumlande och historiskt år går mot sitt slut

Hur summerar man året 2020? Det är så otroligt mycket som har hänt i våra liv, våra företag, vårt förbund och i vår omvärld.

Vi har lärt oss nya ord som corona och covid-19, och vi har börjat inse och förstå innebörden av ordet pandemi och social distansering. Många människor har drabbats på olika sätt av sjukdom, restriktioner och konsekvenser i sitt och andras liv. Och många företagarkollegor i andra branscher har drabbats hårt under året. En del har dessvärre fått se sina livsverk gå förlorade i pandemins hårda spår.

2020 är året då världen slöt sig samman i kampen mot viruset. Året då människan när andra vågen slog till, ännu en gång och föga förvånande, via sina gärningar visade sin brist på såväl insikt som ansvarstagande, typ ”det gäller inte mig” och ”men … nu får det väl ändå räcka”.

2020 är också året då vi på allvar gick från en analog tid till en digitaliserad, där vi lärde oss att räcka upp handen och mycket annat när vi samlades till olika teamsmöten. Årets förbundskongress är ett lysande exempel på hur vi snabbt anpassade oss till de rådande omständigheterna.

Personligen är jag av uppfattningen att ett digitalt möte aldrig kan ersätta ett fysiskt. Jag är absolut ingen bakåtsträvare och självklart är det fantastiskt med de digitala möjligheterna i många fall. Men det dolda utbytet finns i det fysiska mötet mellan människor. Välmående människor skapar välmående samhällen. Det är en viktig del för att vi ska känna värme, empati och tillfredställelse.

2020 är också året då de första stegen på många årtionden togs mot en modernare arbetsrätt. Detta möjliggjordes fredagen den 4 december i ett historiskt vingslag när fackförbunden Kommunal och IF Metall valde att ansluta sig till Svenskt Näringslivs och PTK:s överenskommelse om en reformerad arbetsrätt.

Dessutom tecknades samma dag ett nytt kollektivavtal, där vi äntligen får möjlighet till ”ordning och reda” när det gäller bland annat möjligheten att få in tidnoter i rätt tid under parollen ”ingen lapp – ingen lön”. Vi kan också se fram emot ett helt nytt utbildningsavtal, bara för att nämna några saker som vår förhandlingsdelegation under förstklassig ledning av Anita Hagelin har lyckats med tillsammans med vår motpart.

Men hur blir det med julfirandet detta speciella år? Jag hoppas att du gör vad du kan för att följa restriktionerna och visa hänsyn till dem i din närhet. Nu får vi verkligen hålla tummarna för att smittspridningen minskar och att vi kan se fram emot en jul som vi på ett eller annat sätt får fira tillsammans med nära och kära under säkra förhållanden.

Om jag för ett kort ögonblick får bli personlig handlar julen för mig mycket om att vara tillsammans med familjen. Kanske ni som jag minns barndomens jular. När jag var liten firade vi jul hos farmor och farfar. Jag och farfar vaknade alltid först och satt tillsammans bara vi vid köksbordet och åt frukost. Jag kommer ihåg hur mysigt det var när han berättade spännande historier om sitt liv och om vad han hade varit med om.

För mig är julen lite som en saga, där vi vill samla nära och kära och skapa minnen för kommande generationer. Tänk så mycket det finns att berätta i framtiden för våra barn och barnbarn om året som vi inom kort lämnar bakom oss.

Slutligen vill vi rikta ett innerligt tack till alla er som under året har bidragit till att föra förbundet framåt i dessa för oss alla påfrestande tider. Jag hoppas att ni trots pandemin får en tid av vila och glädje med julefrid i sinnet.

På hela styrelsens vägnar önskar jag er alla en riktigt god jul och därefter ett gott nytt år!

Jörgen Rasmusson
förbundsordförande i Plåt & Ventföretagen,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund,
 jorgen@loddeplat.com

 

Publicerad: 2020-12-18
Ledaren är ursprungligen publicerad i PVMagasinet #12.2020

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!