Klimatsmarta unga företagare återanvänder plåt

De skapar och säljer snygga designprylar av plåtspill. Det har tagit UF-företaget Replåt från Sollentuna till finalistplatser i deltävlingarna ”Årets affärsplan” och ”Årets UF-företag” som anordnas av Ung Företagsamhet. Affärerna går dessutom som smort för de unga entreprenörerna.

Klasskompisarna Alice Berg, Emilia Hjortzberg, Sofie Grundström, Joel Moche och Tim Sandberg går sista året på ekonomisk linje vid Rudbecksgymnasiet i Sollentuna. Som en del i deras utbildning ingår det att lära sig att starta, driva och så småningom avveckla ett företag inom ramen för Ung företagsamhet, eller UF-företag som det också kallas.
När gruppen i höstas skulle bestämma inriktning på sitt företag var de helt säkra på att de ville göra något med hållbarhet som tema, men exakt vad var inte lika självklart. Då kom Sofie, vars pappa Torbjörn Grundström driver medlemsföretaget T Grundströms Plåtslageri AB, på en lysande idé.

Spillplåt från verkstaden

– Vi visste att vi ville göra något för att minska klimatavtrycket och att vi ville sälja en produkt, inte en tjänst. Jag föreslog att vi kunde använda oss av pappas företag som leverantör genom att använda plåtspill från deras verkstad och skapa snygga designprodukter av det.
Gruppen tog idén vidare och strax hade de formgett ett par snygga ljusstakar och ett mobil- och surfplatteställ av spillplåt. Det är inte första gången som Sofie använder spill från pappas verkstad och gör något fint av det.

– Min syster och jag brukade ta spillplåt och måla på när vi var yngre. Så jag hade faktiskt funderat på att göra något liknande redan innan vi startade UF-företaget. För det blir så mycket plåt över i ett plåtslageri, plåt som kan användas men som bara slängs i en container och åker till återvinningen.

Hårt beställningstryck

När affärsidén var satt började produktionen, som sker på kundernas beställning. Det blev hårt tryck redan från början. Försäljningen sker via företagets egen webbshop på www.replatuf.se och via sociala medier. Den som vill köpa en ljusstake eller ett ställ lägger en beställning och swishar summan, så sätter tillverkningen i gång.
– Före jul var det väldigt populärt att beställa vår ljusstake med fyra ljus, som var fin som adventsljusstake. Men även mobilställen går riktigt bra. Det är jättekul, säger Sofie som är den som tillverkar de flesta produkterna.
– Jag vet ju hur plåten och maskinerna funkar, även om pappa alltid är på plats och hjälper oss om vi behöver. Och vi använder en handknäck, så det är ingen risk att vi skadar oss.
Som ett led i att bygga och driva UF-företag kan man även vara med och tävla inom ramen för Ung företagsamhet. Två sådana tävlingar är ”Årets UF-företag” och ”Bästa affärsplan”.
Replåt har gått vidare i båda tävlingarna och är uttagna som ett av de 80 bästa av de 6 000 UF-företag som just nu drivs på gymnasier runtom i Sverige. De har även, tillsammans med nio andra UF-företag, gått vidare i tävlingen ”Bästa affärsplan”. I slutet av februari får de veta hur långt nomineringarna tagit dem.

– Det är jätteroligt att vi har kommit så långt. Nu hoppas vi att det ska gå hela vägen!

Vill fortsätta

I april är det dags att göra bokslut och sedan avveckla företaget – även det är en del som ingår i UF-kursen. Skulle eleverna vara sugna på att driva företaget vidare kan de välja att omvandla det till ett handels- eller aktiebolag och fortsätta.
– Jag hade faktiskt kunnat tänka mig att fortsätta med detta, men först ska jag nog plugga vidare. Sedan får vi se vad som händer i framtiden, säger Sofie Grundström.

Text: Karin Cedronius
Foto: Replåt UF & privat
Publicerad: 2021-03-01
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #2.2021)

Här kan du läsa mer om Replåt och deras produkter: www.replatuf.se.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!