Nomineringen till PLÅTPRISET 2023 är öppen

Nu är nomineringen till PLÅTPRISET 2023 öppen. Priset är en årlig arkitekturtävling som hyllar metall i arkitekturen. Här får arkitekter och fastighetsägare möjlighet att lyfta fram byggnader där plåtfasaden levererar något extra, med tävlingens tuffa kriterier som utgångspunkt. Nomineringen är öppen till och med den 28 juni.

PLÅTPRISET är ett arkitekturpris som har delats ut varje år sedan 2011. Årets upplaga, PLÅTPRISET 2023, tilldelas en svensk arkitektbyrå som under år 2022 färdigställt en byggnad på svensk mark, där plåtfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.

Både egna och andras byggnader kan nomineras och därmed är intresset från såväl arkitekter som fastighetsägare vanligtvis stort. Utifrån de nominerade bidragen utser juryn upp till sex finalister, där endast en slutligen kan vinna PLÅTPRISET. Juryn består av verksamma arkitekter och kommer att tillkännages inom kort. Nominering sker via www.plat23.se, där det även finns närmare detaljer om kriterierna.

Kriterier för nominering till PLÅTPRISET 2023:

  • Ritad av svensk arkitektbyrå
  • Byggnaden ska stå på svensk mark
  • Byggnaden ska vara färdigställd (exteriört) mellan 1 januari och 31 december 2022
  • Tak och/eller fasad ska vara klädd med byggnadsplåt (gäller alla metaller och alla typer av bearbetning)

Den vinnande arkitektbyrån får ta emot ära, beröm och det fysiska PLÅTPRISET – ett exklusivt och unikt konstverk av metallkonstnären Marie Louise Kold.

– Vi har som vanligt höga förväntningar på de nominerade bidragen och ser fram emot att få ta del av byggnader som presenterar kvalitativ arkitektur, miljömedvetenhet, innovation och högklassigt hantverksarbete, säger Johan Lindström, ordförande i Svensk Byggplåt.

PLÅTPRISET 2023 delas ut under arkitekturevenemanget PLÅT23 den 5 oktober på Sergel Hub i Stockholm. Arkitekter och beslutsfattare i fastighetsbranschen samlas då på en seminariedag och utställning med fokus på metallfasadernas möjligheter. En rad internationella föreläsare delar med sig av spännande projekt och högaktuella ämnen.

PLÅTPRISET och PLÅT23 levereras av den svenska byggplåtbranschen
Bakom det prestigefyllda PLÅTPRISET står evenemanget PLÅT och dess arrangörer. Arrangörerna är tongivande företag inom den svenska byggplåtbranschen; Aurubis, Bevego, Rheinzink, Plannja, PREFA, Ruukki och SSAB. Branschföreningen Svensk Byggplåt är stolt partner till PLÅTPRISET.

Om PLÅT – evenemanget där PLÅTPRISET utdelas
PLÅT är ett evenemang och en utställning tillägnad metallfasader och framtidens arkitektur. Seminariedagens syfte är att lyfta fram metallfasadernas möjligheter, inspirerande arkitektur och innovativa fasadlösningar i världsklass. Varje år samlar PLÅT cirka 350 verksamma arkitekter och beslutsfattare inom bygg- och fastighetsbranschen.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!