Plåtslagerimuseet i Gamla Linköping är en riktig tidsmaskin

Den 23–24 november satt förbundsstyrelsen på skolbänken i Linköping. Utbildningen var till både för de ledamöter som är nya i styrelsearbetet och oss andra som har varit med i några år. StyrelseAkademiens ackrediterade lärare, Lena Lyckenvik, gav oss gemensamma verktyg för hur vi tillsammans ska jobba med rätt fokus, och hur vi på ett professionellt sätt tillsammans kan fatta beslut för att öka medlemsnyttan och förbundets prestation på lång sikt.

Väl i Linköping gjorde vi också ett mycket trevligt och intressant besök på Plåtslagerimuseet i Gamla Linköping, där Roger Ohlsson och Roger Hallingström tog emot oss. För mig, som haft möjligheten att vara med på den ”gamla goda tiden”, var det som att kastas in i en tidsmaskin och tillbaka till slutet av 1960-talet, då jag som liten pojke fick följa med min far på lördagarna till hans verkstad. Plåtslagerimuseet visar verkligen upp hur vårt hantverk bedrevs förr i tiden, men det visar också prov på hantverksskickligheten som har kännetecknat plåtslageriyrket genom alla tider.

Jag passar på att förmedla Roger Ohlssons önskan att;

”Fler aktiva plåtisar borde engagera sig i arbetet med museet och på så sätt visa upp yrket. De behöver inte vara på plats, men gärna visa ett större engagemang. Kanske genom att skänka material och sprida information.”

Gör som jag, bli medlem i Plåtslagerimuseet i Gamla Linköping, så att vi genom museet kan fortsätta att bevara och berätta om vårt fantastiska hantverk för kommande generationer. Läs mer om medlemskap och annat på museets webbplats.

Välkommen statsminister

Det går inte att undvika att med några ord nämna den politiska turbulensen som vi alla har fått beskåda de senaste veckorna. Vi kan nu glädjas åt att Sverige har sin första kvinnliga statsminister efter 100 år med allmän rösträtt, och efter alla knapptryckningar i riksdagen under de senaste veckorna.

En av många viktiga och akuta frågor som regeringen måste lösa är den svenska energipolitiken. I dagsläget klarar den inte av att möta företagens behov av en långsiktigt stabil elförsörjning i takt med att företagens behov växer, vilket försenar den nödvändiga gröna klimatomställningen.

Gott nytt valår!

Precis som statsminister Magdalena Andersson angav i sin regeringsförklaring är det tio månader tills det åter är dags för demokratins högtidsdag, då svenska folket går till val. Det innebär att vi nu går in i en tid där vi tillsammans måste lyfta våra medlemmars viktigaste frågor. Med ordförandekonferens i färskt minne är det kompetensförsörjningen som är en av våra största utmaningar. Våra medlemsföretags konkurrenskraft och överlevnad är beroende av företagsamma människor och kompetenta medarbetare. Detta förenar oss alla oavsett storlek, bransch och region.

Jag vill här rikta ett stort tack till er alla för ännu ett mycket intressant och utmanande plåt- och ventilationsår. Inte minst för all den tid som har lagts inom styrelsen, valberedningen, sektioner, regioner och lokalföreningar för att driva förbundet framåt. Kom ihåg att era insatser och ert engagemang är ovärderligt och uppskattas enormt!

Ett hjärtligt tack riktas också till personalen på huvudkontoret och ute i landet, under Johan Lindströms ledning, för arbetet med att förbättra och utveckla Plåt & Ventföretagen enligt de mål och strategier som vi gemensamt har tagit fram under året.

Till sist vill jag ta tillfället i akt att å styrelsens vägnar önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Jörgen Rasmusson
förbundsordförande i Plåt & Ventföretagen,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund,
 jorgen@loddeplat.com

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!