Succéstart för ventbranschens Youtubekanal

57 procent av landets ungdomar saknar kännedom om ventilationsbranschen. För att öka kunskapen har Plåt & Ventbyrån tagit hjälp av Youtubestjärnan Manfred Erlandsson, som i den nya serien ”Var fick du luft ifrån?” utsätter sig för luft och ventilation i olika former. Det första avsnittet hade premiär den 30 december på Youtube och fick redan de två första veckorna över 37 000 visningar – en succéstart.

Okunskapen om ventilationsbranschen samt vilka yrken och utbildningsvägar det finns är stor – enligt Ungdomsbarometern (2022) svarar 57 procent av ungdomarna (15–24 år) att de inte har någon särskild uppfattning om ventilationsbranschen. Samtidigt behövs ytterligare 1 200 utbildade ventilationsmontörer fram till år 2025.

Det krävs ett krafttag. Plåt & Ventbyrån har därför tagit hjälp av Youtubestjärnan Manfred Erlandsson för att väcka intresse för luft och ventilation och hitta framtidens ventilationsmontörer.

I en ny Youtubeserie kallad ”Var fick du luft ifrån”, undersöker Manfred luftens och ventilationens betydelse för vår överlevnad, hälsa och prestation. Det första avsnittet hade premiär 30 december och blev en omedelbar succé, med drygt 21 000 visningar på endast sex dagar. I skrivande stund är antalet visningar uppe i över 37 000 och det fortsätter stadigt uppåt.

”Jag får lära mig massor”

Manfred Erlandsson har varit Youtubestjärna sedan han var i 12-årsåldern, men just den här serien är en ny upplevelse för honom.

– Det är så roligt att spela in den här serien, jag får lära mig massor med spännande saker och träffa underbara och entusiastiska människor. Jag har dessutom förstått hur viktigt det är med inomhusklimat och bra luft, så jag hoppas verkligen att fler får upp ögonen för detta viktiga och roliga yrke, säger Manfred.

Lära på ett underhållande sätt

I ”Var fick du luft ifrån?” får tittarna lära sig mer om ventilationens funktion och betydelse på ett underhållande sätt med utmaningar och tävlingar. Vem kan sitta kvar längst i en bastu? Kan man krypa i ventilationskanaler som på film? Lyckas Manfred få sig själv att sväva? Hur undviker man bäst luftburna virus? Och vad krävs för att bygga ett fungerande ventilationssystem?

De första avsnitten är inspelade och hittills har bland annat virusforskare, ventilationsmontörer, experter på kanalrengöring samt ventilationslärare Tommy Mejsäter, Plåt & Ventbyråns branschskola, varit delaktiga som sakkunniga.

– Youtubeavsnitten är både roliga och informativa och har goda chanser att faktiskt få ungdomarna att titta och bli intresserade, säger Tommy.

Genuin nyfikenhet

För att verkligen nå fram till ungdomar i 12–16-årsåldern med målet att få många sökande till gymnasieutbildningarna, blev just en influerare ett måste. Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån, är hittills mycket nöjd med samarbetet och tror på konceptet.

– Ett samarbete med just Manfred Erlandsson kändes givet. Han når rakt in i vår målgrupp, har en genuin nyfikenhet kring ventilationsbranschen och är skicklig framför kameran, berättar Kaveh.

Ny webbplats

Parallellt med Youtubeserien fortsätter arbetet med att stötta skolor, lärare och företag för att kunna erbjuda bra ventilationsutbildningar.

– Vår nya webbplats yrkeventmotor.se har just lanserats. Vi har löpande tät kontakt med gymnasielärarna och ventilationslådor är på väg ut till flera skolor. Vi gör även skolbesök tillsammans med våra yrkesambassadörer. I januari besöker vi Skellefteå och i februari Borås, säger Helena Örnliden, utbildningsrådgivare ventilation på Plåt & Ventbyrån.

Var fick du luft ifrån sänds i åtta avsnitt under våren på Youtube.

 

Fakta Manfred Erlandsson
Manfred har tidigare skapat några av Sveriges största Youtubeklipp, medverkat i tv (till exempel i SVT:s ”Snorkråkan” och TV4:s ”Parlamentet” och ”Fångarna på fortet”) Han har även släppt musik och föreläst på skolor runtom i landet. Manfred startade sin egen Youtubekanal redan 2012. På bara några år växte den till en av Sveriges största kanaler. Med nomineringar och vinster i prestigefyllda galor och videor med miljontals visningar har han fortsatt att växa. I dag har hans kanal runt 300 000 följare och 80 miljoner videovisningar.


MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!